Hauskoja faktoja opossumista: biologia, ekologia ja taksonomia

Artículo revisado y aprobado por nuestro equipo editorial, siguiendo los criterios de redacción y edición de YuBrain.


Opossumit ovat pussieläimiä eli nisäkkäitä, joiden naarailla on vetimiä ympäröivä pussi tai poimuja, joihin kehittyvät alkiot kiinnittyvät kohdun ulkopuolella. Ne liittyvät muun muassa kenguruihin, koaloihin ja vombatteihin.

Opossumeita jaetaan Kanadasta Argentiinaan, ja ne nimetään alueen ja maan mukaan. Jotkut sen yleisistä nimistä ovat: opossum (Kanada ja USA); chucha, runcho, fara, katkarapu, jujube (Kolumbia); lumikko (Argentiina, Paraguay); carachupa (Bolivia); mucura, kettu, muca, katkarapu (Brasilia, Peru); kettu, yalu, iso kettu (Ecuador); kettu, karvaton kettu (Panama); intuto (Peru); Rabipelado (Venezuela); tacuzin (Keski-Amerikka); tlacauche (Meksiko). Suurimmaksi osaksi näillä eläimillä on yöllisiä tapoja, ja ne mieluiten miehittävät puita.

Selkeät fyysiset ominaisuudet

Kasvot. Opossumilla on pitkät, kartion muotoiset puhujat. Joillakin lajeilla on vaaleita täpliä silmissä. Niillä on hyvin kehittynyt luurakenne, jota kutsutaan silmäkuopan takaosaa ympäröiväksi kiertoradan jälkeiseksi tankoksi. Lisäksi heidän kallossaan on luinen ulkonema, joka kulkee sen keskellä, nimeltään sagitaaliharja.

Didelphis aurita -lajin opossum-kallo.
Opossumin kallo. Eläinlääketieteen anatomiamuseon valokuva: Wagner Souza e Silva, lisensoitu CC BY-SA 4.0:lla.

Tarrautuva häntä . Opossumilla on häntä, joka on peitetty timantinmuotoisilla suomuilla, jotka on järjestetty spiraaliin. Tämä rakenne vaihtelee lajin mukaan: se voi olla tarttuva tai ei; sen pituus voi olla pienempi, yhtä suuri tai suurempi kuin pää-vartalon pituus; pohja voi olla vähän tai hyvin karvainen. Jos häntä on tarttuva, he käyttävät sitä esineiden pitämiseen ja roikkumiseen oksista.

Vastakkainen peukalo. Kuten ihmisillä ja muilla kädellisillä, opossumilla on viisi sormea, joista yksi on peukalo, jonka avulla ne voivat pitää kiinni. Tämä sormi on hilseilevä, ilman kynsiä ja karvoja.

Didelphis virginiana -lajin opossumin vastakkainen peukalo.
Sekä vastakkaisessa peukalossa että muissa sormissa on karkeita pehmusteita, jotka estävät eläintä liukastumasta eri pinnoilla. Kuva: Tony Alter, lisensoitu CC BY 2.0:lla.

Turkista. Näillä pussieläimillä on turkin väri, joka vaihtelee lajin mukaan. Joissakin on musta, harmaa tai kastanja selkä. Tiettyjen lajien päissä on mustat viivat, jotka kulkevat nenästä korviin.

Jäljentäminen

Opossumit eroavat lyhyistä tiineysjaksoistaan, jotka vaihtelevat lajista riippuen 8–45 päivää. Tämän jälkeen pojat syntyvät epätäydellisen kehityksen tilassa ja siirtyvät kohdusta marsupiumiksi kutsuttuun pussiin, jonka sisällä ovat maitorauhaset, joihin ne tarttuvat, kunnes niiden kehitys on täydellinen. Juuri kuoriutuneet pennut painavat alle yhden (1) gramman.

Naarailla on 10-13 nänniä. Pentuja on kuitenkin yleensä enemmän kuin nännejä, minkä vuoksi monet heistä eivät saavuta aikuisuutta, kun otetaan huomioon, että selviytyäkseen ne on kiinnitettävä pussin sisällä olevaan nänniin yhdestä kahteen kuukauteen. Pussista poistuessaan pennut ovat itsenäisiä.

Kehittyvät nuoret kiinnitettynä pussin sisällä oleviin tuttiin.
Kuvassa kehittyvät pennut takertuvat naarasopossumin vetimiin. Kuva: Lucas Henrique Gomes de Almeida, CC BY-SA 4.0 -lisenssillä.

Ekologia

Opossumit ovat kaikkiruokaisia. Koska suuri osa heidän ruokavaliostaan ​​koostuu hedelmistä, ne edistävät pioneerikasvien siementen leviämistä, mikä on tärkeä tehtävä häiriintyneiden alueiden ennallistamisessa. Levittäminen tapahtuu kuljettamalla siemeniä opossumien ruoansulatuskanavassa (ilmiö, jota kutsutaan endozookoriaksi) ja erittämällä niitä ulosteen tai regurgiumin kautta kasvin alkion kehitykselle sopivissa olosuhteissa ja paikoissa. Siementen kulkeutuminen ruoansulatuskanavan läpi auttaa karsimaan niitä, joiden ulkoseinämä on erittäin vahva, mikä edistää onnistunutta itämistä.

taksonomia

Pussaeläinten monimuotoisuus on niin laaja, että lopullista yksimielisyyttä taksonomisesta luokittelusta ei ole saavutettu. On kuitenkin hyväksytty, että opossumien taksonomia on seuraava.

  • Eläinten kuningaskunta.
  • Suku : Chordata .
  • Luokka: Mamalia.
  • Järjestys: Marsupialia.
  • Perhe: Didelphidae .
  • Alalaji: Didelphimorphia .
  • Alaheimo: Didelphinae .
  • Alaluokka: Methateria .
  • Suku: Didelphis .
  • Laji: Marsupialis .
  • Joidenkin lajien tieteelliset nimet: Didelphis virginiana , Didelphis albiventris , Didelphis marsupialis .

Lähteet

Flórez-Oliveros FJ, Vivas-Serna C. Opossumit (yleiset chuchat), marmosat ja shorttails Kolumbiassa . Zarigüeya Foundation – FUNDZAR, Medellin, Kolumbia. 264 sivua, 2020.

Moreno, V. Didelphis marsupialis, Linnaeus 1758 (opossum): panos sen tuntemiseen, käyttöön ja säilyttämiseen . Cundinamarcan yliopisto, nd

Rueda, M., Ramírez, G., Osorio, J. Approach to the biology of common opossum (didelphismarsupialis) . Scientific Bulletin Center of Museums – Luonnonhistoriallinen museo . 17(2): 141-153, 2013.

-Mainos-

mm
Maria de los Ángeles Gamba (B.S.)
(Licenciada en Ciencias) - AUTORA. Editora y divulgadora científica. Coordinadora editorial (papel y digital).

Artículos relacionados